Asbest

Asbest en de maatregelen die wij nemen

Het woord "asbest" boezemt bij veel mensen angst in. Er blijken ook veel misverstanden te zijn over asbest. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk – maar vaak niet. Dat kan verwarrend zijn. Wij informeren u over de soorten asbest, risico’s en de maatregelen die wij nemen. Ook leest u onder welke omstandigheden asbest geen gezondheidsrisico’s oplevert. 
 
Er zijn veel regels over asbest en veiligheid. We bespreken hier niet al die regels. Wel willen we dat u weet dat de overheid asbestnormen actief bewaakt en dat wij zorgvuldig en verantwoordelijk omgaan met deze regels en normen. Daarom verwijderen we asbest als dit direct gevaar oplevert voor de gezondheid bij het dagelijks gebruik van de woning.

Verboden
Asbest is geen onschuldig materiaal. Het is niet voor niets dat het sinds 1983 nauwelijks nog wordt toegepast. De verkoop, het gebruik, maar ook de bewerking door zagen, boren, schuren of slopen van asbest is sinds 1993 zelfs helemaal verboden. Voor die tijd werd asbest geregeld gebruikt als bouwmateriaal. Daarom kan asbest nog voorkomen in oudere woningen, vooral in huizen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993.

Riskant?
Losgekomen asbestvezels kunnen long- en darmkanker veroorzaken – maar alleen bij mensen die deze vezels hebben ingeademd. De ziekte ontstaat soms pas jaren nadat iemand asbest heeft ingeademd. Hoe lang en hoe vaak iemand is blootgesteld aan de vezels bepaalt mede hoe hoog het risico is. Zo is bij eenmalige blootstelling het risico op asbestgerelateerde ziektes statistisch gezien klein.

Je kunt alleen vezels inademen als de vezels op een of andere manier zijn losgekomen. De vezels uit losgebonden asbest kunnen makkelijk vrijkomen, omdat de vezels niet vastzitten in een basismateriaal. Hechtgebonden asbest is niet gevaarlijk. Maar als hechtgebonden asbest beschadigt, wordt bewerkt (zagen, boren, schuren) of gesloopt, komen toch gevaarlijke vezels vrij. Daarom heeft de overheid strenge regels opgesteld die dergelijke klussen verbieden.

Hoe herken ik asbest?
Woningen die gebouwd zijn voor 1994 zijn asbestverdacht. Hiermee bedoelen wij dat er een kans is dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt tijdens de bouw van de woning. Uiteraard zit lang niet in elke verdachte woning asbest. Als leek herken je asbest jammer genoeg meestal niet. De aanwezigheid van asbest kan alleen worden vastgesteld door materiaalonderzoek in een laboratorium door daarvoor opgeleide mensen.
Wilt u klussen en twijfelt u? Laat u dan vooraf informeren door Wonen Midden-Delfland. 
 
Op deze plaatsen zou asbest kunnen voorkomen:
in woningen die gebouwd zijn tussen ongeveer 1945 en ongeveer 1993:
• op plaatsen die goed geïsoleerd moeten worden, bijvoorbeeld daken, schoorstenen, rond cv-ketels.
• op plaatsen die door weersinvloeden aan slijtage onderhevig zijn, bijvoorbeeld gevels, daken, op schuren en garages.
• als brandwerend plaatmateriaal, bijvoorbeeld in garages, in meterkasten, rond schoorstenen, ventilatiekanalen en cv-ketels.
• in sommige soorten vinyltegels (bijv. Colovinyl) en vinylzeil (veelal Novylon), geproduceerd voor 1984.
• in huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen, geproduceerd tot de jaren tachtig, bijvoorbeeld een gevelkachel (asbestkoord in de aansluiting deur), föhn, broodrooster.

Zichtbaar/onzichtbaar en constructief/niet-constructief
Asbest kan voorkomen op verschillende plaatsen. Een deel van die asbest is zichtbaar. Voorbeelden zijn vensterbanken, plantenbakken en vinylvloerbedekking. In oudere woningen kan ook asbest onzichtbaar zijn verwerkt, bijvoorbeeld in het beton. Het zichtbare en onzichtbare asbest kan verschillende functies hebben in een woning. Het kan bijvoorbeeld verwerkt zijn in het dak, riolering of in de dragende onderdelen van uw woning. Dit noemen wij constructief toegepast asbest. Het asbest kan ook verwerkt zijn in plafondplaten, vensterbanken of kruipluiken. Dit heet niet-constructief toegepast asbest. De plaats waar het asbest zich bevindt in de woning (zichtbaar/ onzichtbaar) en de manier waarop het is toegepast (constructief/niet-constructief) is voor ons mede bepalend in de beslissing om het asbest te verwijderen of te laten zitten.

Onderzoek bij woningen
Wij hebben 10% van de woningen laten onderzoeken op asbest. Bewoners van woningen waar mogelijk asbest aanwezig is, hebben een brief ontvangen met de resultaten van het asbestonderzoek. In de brief staat uitgelegd of het asbest verwijderd wordt en dat de huurder het asbest, om de gezondheid niet in gevaar te brengen, niet mag bewerken, verwijderen, doorboren, schuren etc.

Vragen?
Mocht u vragen hebben over asbest of de gezondheidsrisico's dan kunt u contact opnemen met Erwin van der Wilk. Hij is te bereiken via ons algemene telefoonnummer 010-592 50 93, of u kunt mailen naar info@wonen-middendelfland.nl

Zelf informatie opzoeken
Wilt u nog meer informatie over asbest dan kunt u dit vinden op de volgende website;
www.rijksoverheid.nl
www.asbestnet.nl

Woningen te huur

Het woningaanbod van Midden-Delfland kunt u zien op www.woonnet-haaglanden.nl
Bent u geinteresseerd in een koopwoning klik dan hier.